4. prosince 2016

Crepes od Céline

 
Na erasmu jsem bydlela s Britkou, Španělkou a Francouzskou. Společně jsme si udělaly několik večerů receptů ze svých zemí (teď si teda uvědomuji, že britskou kuchyni jsme vynechaly, vlastně moc nebyl zájem ;-) ). Ostatní recepty upadly v zapomnění, ale tenhle recept na francouzské palačinky dělám dosnes a celkem často. Céline byla krásná francouzska a její babička vlastnila cukrárnu na jihu Francie. Podělila se s námi tedy o babiččin recept, a já jej dnes sdílím i vámi. 

Na 8 crepes budeme potřebovat:
500ml mléka (dnes používám rostlinné, nejčastěji rýžové, dobrou zkušennost mám i s mandlovým a kokosovým)
3 vejce
špetku soli
1 lžíci olivového oleje
250g hladké mouky

V původním receptu ještě bylo 120g cukru, ale ten jsme přestali používat, protože nám pak palačinky přišly moc sladké.

 
V míse metličkou smícháme nejprve vejce a mléko. Poté přidáme sůl a olej. Nakonec postupně přisypáváme mouku.

 
Fígl od Céline spočívá v tom, že na kousek papírové utěrky nalejeme olej (cca 1 lžičku) a pánev před každou palačinkou touto utěrkou utřeme. Olej už v průběhu nepřidáváme. Stačí opravdu minimální množství, na pánvi by neměly být vidět kapičky oleje.

 
Těsto nalejeme doprostřed pánve a necháme rozlít do všech okrajů. Výsledná palačinka pak bude docela tenká.

 
Strana už je dostatečně opečená, když se objeví světle hnědé flíčky. Protože jsou hodně tenké, hotové jsou fakt rychle.

Přeji dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat